2021
Vandreutstillingen
Aukrust vs. Torseter
Utstillingsperiode
3. - 20. juni 2021
En vandreutstilling i regi av Kunstbanken Hedmark Kunstsenter
Aukrust vs. Torseter
Huset Aukrust inviterte Kunstbanken til samarbeid i 100-årsjubileumsåret for Kjell Aukrusts fødsel i 2020, og resultatet er denne vandreutstillingen.
Kunstbanken har koblet Kjell Aukrust (1920-2002) opp mot Øyvind Torseter (f.1972) fra Stange. Møtene mellom de respektive karaktergalleriene og motivene gir nye koblinger og nye historier. Torseters tristmuntre og surrealistiske melankoli går i dialog med Aukrusts lune, men skarpsindig observante humor. Utstillinga består av 52 arbeider og objekter, og omfatter malerier, tegninger, monotypier, akvareller, bøker og skissebøker.
Det er en stor glede å ta imot denne vandreutstillingen Aukrust-Torseter. Tolga ligger bare noen mil fra Alvdal og lokalbefolkning og folk i regionen har et nært og godt kjennskap til Aukrust sine historier og kunstneriske virke, og får i denne utstillingen et nytt blikk på hans kunstneriske virke satt sammen med Øyvind Torseter.
Se mer om utstillingen: www.kunstbanken.no/vare-prosjekter/aukrust-vs-torseter/
Les også om foredraget om Aukrust som arrangeres 12. juni 2021
Sommerutstillingen
Utstillingsperiode:
15. juli - 1. aug. 2021
Sommerutstillingen 2021
- Esther Breslin: Maleri, objekt
- Marius Reed: Maleri, silketrykk
- Thorstein Straalberg Mills: Maleri, mixed media
Til årets sommerutstilling er tre unge kunstnere med tilknytning til regionen invitert til å stille ut i TØYsentralen. Utstillingen vil bestå av arbeider i ulike teknikker og materialitet, men med tematiske fellestrekk. Deres individuelle måter å tematisere natur, og vil komme til uttrykk i alt fra tradisjonelt maleri, tegning, graffiti og objekter. Esther Breslin og Marius Reed er bosatt på Tynset og har blitt viktige kunstnere i Tynset kommune, som i tillegg til å jobbe med egne verk tilbyr ulike kurs & workshops til folk i alle aldre innen ulike kunstuttrykk. Torstein Straalberg Mills ble født i London, England, og er delvis oppvokst i Norge, og har tilknytning til Tynset da hans familie bor der og hans selv har bodd i området i perioder.
Om kunstnerne

"Skogens kongle"
Ester Breslin. Olje på lerret
ESTHER BRESLIN ble født i Dublin i 1987. Hun ble uteksaminert fra National College of Art and Design i 2011 med en BA Honours in Fine Art - Printmaking. Hun mottok både Printmaker's Gallery Purchase award og en graduate award fra Graphic Studio Dublin. Deretter ble hun medlem av dette studioet frem til 2013, da hun flyttet til Norge. I dag bor og arbeider hun i byen Tynset. Hun er medlem av Norske Grafikere, Norske Billedkunstnere og The Watercolour Society of Ireland. Breslin arbeider både med maleri og fotografi, men hun er hovedsakelig en grafiker. Hun lar seg fascinere av etseprosessen og hennes arbeid er en kontinuerlig utforskning av mulighetene mediet gir. Samtidig er hun opptatt av de kognitive prosesser som påvirker estetiske valg. Forestillinger om nostalgi, idealisering og ærefrykt gjennomsyre hennes arbeid. Les mer: www.estherbreslin.com

"U.T"
Marius Reed. Ole på lerret.
MARIUS REED er utdannet i Bergen National Academy of the Arts. BA Grafikk, og KROT Kunstfagskole, Trondheim. Reed er opptatt av det praktiske og fysiske utformingen av kunst. Håndverk er noe han føler er mest personlig givende. Arbeidet er fokusert rundt grundig bevisst utforming og detaljer. Uttrykket Marius Reed ønsker å formidle i sine arbeider dreier seg som oftest om det han kaller «The Fabric of Life» altså formene og teksturene av levende organismer, men i en abstrahert form og med personlig estetikk. Et viktig mål er å øke nivået av håndverkskunnen og materialforståelse. Det teoretiske følger med som en naturlig konsekvens. Arbeidet representerer det kunstneren forbinder med å være i livet og den forståelsen som kommer automatisk fra å leve bevisst. Marius Reed viser ved utstillingen maleri, tegning og silketrykk

"Folk"
Torstein Straalberg Mills. Mixed media.
TORSTEIN STRAALBERG MILLS er født i London, England, og er delvis oppvokst i Norge. Mills fikk tidlig interesse for tegning og digital kunst. Det visuelle uttrykket består av figurative akryl-malerier med preg av pop art. Kunstneren henter inspirasjon ut av psykologi, musikkteori og naturvitenskap. Han studerte i Bergen og har siden 2005 samarbeidet med kunstnere fra ulike kreative miljøer innen gatekunst, graffiti, og design. Offentlige utsmykninger og bestillingsverk for festivaler har bidratt til å forme kunstnerens visuelle uttrykk. Den nåværende visuelle uttrykksformen til Mills er basert på utforskning av forskjellige kreative kulturer. Inspirasjon fra gatekunst førte han dypere inn i graffiti hvor det å male for frihånd ble en større form for kommunikasjon. Bruken av ulike medier som foto, grafikk og video står sentralt i hans arbeider. Mills ser på sin kreative rolle som et skapende individ. Målet er å bevisstgjøre og kommunisere følelser gjennom eget arbeid
Høstutstillingen
Utstillingsperiode
3. - 19. sept. 2021
Høstutstillingen
- Gabriella Göransson: Billedkunst
- Sissel Wathne: Keramikk
Om kunstnerne
Gabriella Göranssons arbeidsområde er skulpturobjekter til utstillinger, utsmykkinger og installasjoner. Hovedmaterialet er håndlaget papir som produseres av forskjellig fibermateriale på eget verksted. Papirmassen farges og formes, gjerne kombinert med med materialer som aluminium, tre, stoff og bivoks. I uttrykket har kunstneren de siste årene vært opptatt av organiske «urformer» som kan virke sammen i bevegelige konstellasjoner.

Göransson: Fra utstilling ved Østfold Kunstnersenter
Göransson er en kunstner som uttrykker seg fullt og helt gjennom papir. Slik har det vært i en årrekke. Papir er hennes virkefelt, hennes pasjon. Det er selve omdreiningspunktet, det sentrum hvor alt springer ut fra. I fibrene ligger kimen til det skjøreste fragment og det røffeste objekt. Gabriella Göranssons papir er røft og umiskjennelig håndlaget, og det har noe sart og sårbart ved seg. De ujevne, gjennomskinnelige papirkantene forsterker dette inntrykket. Det er som om de ytterste fibrene fløt ut fra papirets solide sentrum i en rekke bølgebevegelser, og dannet en egen skjør innramming for selve flaten. Hun er kjent for å jobbe med papir på en skulpturell måte. Papiret er i hennes hender mer kroppslig enn nøytralt, og uventede hendelser som har oppstått underveis i prosessen har gjerne plass i det ferdige resultatet. Til og med såkalte «feil».
Medlemskap: NBK, NBF, NTK, NK og BOA
Sissel Wathne er keramiker og har bodd og arbeidet på Røros siden 2015. Som eneste galleri i Norge presenterer Galleri Kunst & Kaos Sissels arbeider. Sissel Wathne har sin utdannelse ved Royal College of Art, 2 års MA, Applied art, Ceramic dp., London, England, og KADK, Glass og Keramikk skolen, 3 års BA, keramisk linje, Bornholm, Danmark.
Gjennom ettrårig stipendiat i tradisjonshåndverk ved Norsk håndverksinstitutt har hun utviklet sine helt særegne, og nesten magiske, keramiske glasurer. Med inspirasjon fra gammel trønderkeramikk og med et ønske om å utfordre den sterile renheten i moderne industrielle materialer, har Wathne gjort dyptgående studier og utforsket keramiske råmaterialer.I den gamle pottermakertradisjonen, som trønderkeramikken er en del av, ble det brukt bly i glasuren. Bly smelter på en vakker måte og skaper en glassklar glasur. Men bly er som kjent også giftig. Sissels mål har hele tiden vært å skape å skape glasur som har samme liv og dybde som i den gamle trønderkeramikken, men å gjøre det uten bruk av det giftige blyet. Resultatet er brukskolleksjonen LIV OG DYBDE. En helt ny kolleksjon (november 2020) med hånddreide keramiske kopper i totalt 30 ulike glasurer. Her finner vi den samme tiltrekkende glansen og vakre urenheter som i de gamle blyglasurene. Den høybrente glasuren har liv og bevegelse fra smelteprosessen. Her er flere og tykke glasurlag lagt oppå hverandre, lag man kan kikke inn i og virkelig oppleve nettopp liv og dybde.

Wathne: Keramikk
Alle har sitt eget individuelle uttrykk, og et unikt uttrykk, skapt som et resultat fra dreieprosessen, via hendenes bevegelse under glasering til resultatet av smelteprosessen i ovnen. Wathne vil i utstillingen fylle prosjektrommet med kopper hvor alle er unike.