TØYsentralen ligger i Tolga kommune, og er i dag en viktig arena for samtidskunst i Nord-Østerdalen. Galleriet ønsker å speile relasjonen mellom kunst, omgivelser og lokalmiljø, og gir muligheter for møter mellom profesjonelle kunstnere og publikum. Målet er å bidra kulturelt til vår egen region med å vise samtidskunst av kunstnere fra store deler av landet og fra regionen. Galleriet ønsker å skape engasjerende møter mellom kunst og mennesker som inkluderer og aktiviserer, og har i løpet av 10 år vokst frem til å bli et kraftsenter for visning av kunst, med tilbud om workshop for barn og unge.

Beliggenheten til TØYsentralen har sin historie fra 1920 tallet, hvor Hotel Central ble bygget av byggmester Andreas Sandmæl, og sto ferdig i 1932. Hotellet ble revet i 1978. Central på Tolga hadde en turistattraksjon av de sjeldne på den tiden. I hagen og på gårdstunet sto det store og små dyreskulpturer, som også er laget av byggmester Andreas Sandmæl. En del av skulpturene står der fortsatt i dag.

Manufakturbutikken TØYsentralen ble bygget i 1955 og ble drevet fram til midten av 1980-tallet. Etter den tid har det vært ulike leietagere i lokalet, inntil Galleri TØYsentralen ble åpnet med første utstilling, som var sommerutstillingen i 2009. Navnet er beholdt og logoen er hentet fra skiltet manufakturbutikkens tid. 

Galleriet drives av kurator og gallerist Helga Storbekken, som er født og oppvokst på Tolga. 

Innkjøp fra Innkjøpsfondet for norsk kunsthåndverk

Innkjøpsfondet for norsk kunsthåndverk gikk i 2017 til innkjøp av to kunstverk som ble vist ved sommerutstillingen i Galleri TØYsentralen, Tolga. Kunstverkene ble kjøpt inn til KODE, Vestlandske kunstindustrimuseum i Bergen.

Det er andre år på rad at museene har besøkt galleriet og kjøpt inn kunstverk fra utstillingene. Et nasjonalt innkjøp betyr mye for kunstnerne som stiller ut og for galleriet med sin beliggenhet i en liten fjellbygd.

Innkjøpene: HANNE ØVERLAND tekstil "Avtrykk i rommet", str 147 cm  x 192 cm og KARI MØLSTAD  glass tittel " Spor I ".

HANNE ØVERLAND : Tekstil "Avtrykk i rommet", str 147 cm  x 192 cm

HANNE ØVERLAND : Tekstil "Avtrykk i rommet", str 147 cm x 192 cm

KARI MØLSTAD : Glass "Spor I"

KARI MØLSTAD : Glass "Spor I"

Close Menu