Om galleriet

Beliggenheten til TØYsentralen har sin historie fra 1920 tallet, hvor Hotel Central ble bygget av byggmester Andreas Sandmæl, og sto ferdig i 1932. Hotellet ble revet i 1978. Central på Tolga hadde en turistattraksjon av de sjeldne på den tiden. I hagen og på gårdstunet sto det store og små dyreskulpturer, som også er laget av byggmester Andreas Sandmæl. En del av skulpturene står der fortsatt i dag.

Manufakturbutikken TØYsentralen ble bygget i 1955 og ble drevet fram til midten av 1980-tallet. Etter den tid har det vært ulike leietagere i lokalet, inntil Galleri TØYsentralen ble åpnet med første utstilling, som var sommerutstillingen i 2009. Navnet er beholdt og logoen er hentet fra skiltet manufakturbutikkens tid. Galleriet drives av kurator og gallerist Helga Storbekken, som er født og oppvokst på Tolga. 

Galleriet speiler relasjonen mellom kunst og omgivelser, lokalmiljø. Tolga kommune har et rikt kulturelt mangfold med sterke kulturelle røtter og tradisjoner, samtidig som det er en region i forandring. Det lokale og globale møtes, og forhold til både kultur og tradisjon endres. Galleriet er det eneste profesjonelle galleriet mellom Hamar og Røros, og viser kunstnere som arbeider med ulike uttrykk innen samtidskunst og kunsthåndverk av høy kvalitet. Galleri TØYsentralen har allerede blitt en viktig arena for samtidskunst i Nord Østerdal og gir muligheter for møter mellom profesjonelle kunstnere og det lokale publikum. Galleriet viser kunstnere fra hele Norge, også med lokal tilknytning til Østerdalen.

Utstillinger som holdes i løpet av skoleåret, formidles til skoler, hvor barn og unge får muligheten til å møte de utstillende kunstnerne og få innføring i deres teknikker og verkenes innhold. Galleriet er også involvert i utsmykningsprosjekter i Hedmark Fylke som konsulent. Siden 2009 har galleri TØYsentralen hovedsakelig holdt en utstilling hver sommer og har fra 2014 utvidet med å arrangere 3-4 utstillinger i løpet av året i forbindelse med arrangementer som holdes i Tolga.